Informacije o uporabi piškotokov

Zakon o elektronskih komunikacijah je v slovenski pravni red prenesel Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Določbe novega zakona veljajo za vse spletne strani, ki na kakršenkoli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek; življenjsko dobo piškotka; vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

V skladu z ZEKom-1, smernicami IP-RS ter dodatnimi mnenji IP-RS so morda nekateri analitični piškotki za uporabo lastne analitike že bili servirani ob obisku te spletne strani.

Pri uporabi analitike tretjih oseb spoštujemo zakonodajo in temu primerno vaše podatke anonimiziramo tako, da jih ni mogoče uporabiti v druge namene kot za našo lastno analitiko obiskanosti spletnih strani.Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.Piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij kako uporabniki uporabljajo spletno stran. Podatki nam pomagajo pri izboljševanju rešitve. Piškotki zbirajo podatke anonimno vključno s podatki o številu uporabnikov strani, od kod uporabniki prihajajo in s katerih strani.Če želite izbrisati Google Analytics piškotke tega spletnega mesta, to lahko storite s klikom na »Ne strinjam se s uporabo piškotkov«.

V kolikor želite zopet uporabiti Google Analytics piškotke tega spletnega mesta to lahko storite s klikom na »Strinjam se z uporabo piškotkov«.Analitični piškotki se uporabljajo za izvajanje statičnih analiz o načinu uporabe in krmarjenju po spletni strani. Analitični piškotki nam pomagajo razumeti katere informacije so najkoristnejše za uporabnike ter nam omogočajo izboljšanje spletene strani. Ti piškotki niso nujno potrebni za delovanje spletne strani, vendar izboljšujejo kakovost krmarjenja po spletni strani in splošno uporabniško izkušnjo.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vaše naprave. Ob dostopanju do spletne strani se na strani prikaže kratko obvestilo o piškotkih.

Z zaprtjem obvestila, nadaljnjim krmarjenjem po spletni strani, obiskom drugih strani ali izbiro elementa (npr. slike ali povezave) na isti strani, soglašate z uporabo piškotkov. Skladno z zakonom soglasje uporabnika ni potrebno za uporabo funkcionalnih in anonimnih analitičnih piškotkov. Lastnik spletne strani omenjene piškote uporablja na podlagi zakonitega interesa lastnika za izboljšanje navigacije in uporabe spletne strani.